Milieustraat Baanhoekweg

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

In de Milieustraat in Dordrecht kunnen bewoners hun grofvuil gescheiden aanbieden. Afval dat voor 80% geschikt is voor hergebruik. Daartoe zijn 48 containers van elk 40 kuub beschikbaar. Verder is er op het 20.000 m² grote terrein een plaats voor opslag en zijn er overzicht biedende kantoorruimten. Parkeergarages voor auto’s van medewerkers en voor vrachtwagens van het kringloopbedrijf vormen een comfortabele werkomgeving.

Giesbers Rotterdam zet bij de bouw maximaal in op duurzaamheid. Van opslag van strooizout tot het scheiden van sloophout en huisafval. Daarbij worden uiteraard geen concessies gedaan aan wettelijke bepalingen. Een vloeistofdicht vloeroppervlak van 2400 m² legt daarvoor letterlijk de basis. De hallen en gebouwen worden uitgevoerd in houtskeletbouw. Bestaande houten spanten worden in de nieuwbouw geïntegreerd. Puingranulaat van beton en gevelmetselwerk worden hergebruikt voor de fundatie van de nieuwbouw. In de nieuwbouw is de capaciteit verdubbeld.

Ook bij de Milieustraat blijkt men er snel van overtuigd dat duurzaam bouwen niet duurder hoeft te zijn, maar dat de investeringen over een langere periode kunnen worden terugverdiend. Meer dan 25% van de milieuvriendelijke maatregelen wordt bereikt door slimme installaties. Daarbij kan gedacht worden aan warmte- en koude opslag. Verder wordt er veel verbeterd aan de bedrijfsprocessen: plaatsing van de containers, vermindering van wachttijden en reductie van uitstoot. Maar ook worden looptijden verminderd door de combinatie van diensten en werkplekken.

Ir Ronald van Bochove, industrieel ontwerper: “Duurzaam bouwen vergt vaak langer onderzoek naar alternatieven. Hoe ligt het akoestisch, hoe zit het met geur, aanwezigheid van fijnstof door aan- en afrijdend verkeer? Inschakeling van een milieudeskundige kan enorm veel tijd besparen.”