De Rokerij

  • slide
  • slide
  • slide

Er was grote tevredenheid onder de Haagse bevolking toen de gemeenteraad besloot de Rokerij aan de Lelystraat op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Een karakteristiek en historisch pand dat als icoon van de Scheveningse visserij met recht ‘industrieel erfgoed’ genoemd mag worden. De renovatie van de Rokerij past bij de herontwikkeling van de Tweede Binnenhaven in Scheveningen.

Na een half jaar zorgvuldige restauratie door Giesbers Rotterdam komt er een pand dat door de toekomstige gebruikers voor vele doeleinden kan worden benut. Door de flexibele indeling zijn er mogelijkheden voor sportschool, sauna en horeca. De enorme schoorsteen (vanwege de hoogte nooit gebruikt) blijft behouden. Oude details zoals de wanden van de voormalige rookkamers blijven ook bewaard. Het dak wordt op een aantal plaatsen omgebouwd tot lichtstraat, de gevels worden geïsoleerd met voorzetwanden en de binnenwanden worden gestukt.

Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur gemeente Den Haag: “Het behoud van het pand en de aanwijzing tot monument had niemand destijds durven dromen, maar het is gelukt. Zo zie je maar, actievoeren loont.”