20180717_150500.jpg

Start bouw Finest of Ockenburgh

De bouwvak staat voor de deur, maar we kijken al uit naar september om te kunnen beginnen met de bouw van de ‘Finest of Ockenburgh’ in Den Haag. In de duinen, tegen de kust van Kijkduin, zullen 78 appartementen, verdeeld over 5 appartementengebouwen, worden gerealiseerd. Giesbers Rotterdam bouwt dit project in opdracht van projectontwikkelaar Synchroon. We spreken projectleider Bert Voskuilen (56), sinds kort werkzaam bij Giesbers Rotterdam.

Duinen, tennisbanen, woningen

We treffen Bert achter de productietekeningen op zijn werkplek in het kantoor van Giesbers Rotterdam, waar hij zich voorbereidt op de bouw van fase 1, die in week 39 zal beginnen. De bouwplaats heeft hij al meerdere malen bezocht. Hij beschrijft de strook langs de duinenrij, waar de bouwblokken komen: “Het is een chic gebied. Voorheen zat hier een oude tennisclub, er lagen veel tennisbanen. De kantine staat er nog, daar kunnen we nog even in gaan zitten, maar als de kantine wordt gesloopt dan komt onze bouwkeet.” Projectontwikkelaar Synchroon doet het voorbereidende werk en maakt de grond bouwrijp. Momenteel wordt de riolering aangelegd. De duinen, de derde rij duinen vanaf zee, zijn eigenlijk ‘puinduinen’. Volgens Bert is er puin uit de Tweede Wereldoorlog naar deze plek gebracht en daarna afgedekt met zandgrond. Daarom deed Synchroon vooraf onderzoek naar mogelijke, niet ontplofte explosieven. Er werd gegraven en gedetecteerd tot drie meter diep maar er werd niets gevonden. “Ga er maar rustig vanuit dat er niets ligt”, stelt Bert ons gerust.

Sjieke uitstraling

Kort voor de bouwvak is Bert Voskuilen nog druk bezig met onderzoeken hoe het contract kan worden uitgewerkt naar allerlei project- en productietekeningen voor de onderaannemers. Daarna is het wachten op de offertes, nodig om de begroting te maken, alvorens in productie te kunnen gaan. Wat er volgens Bert bij dit project uitspringt, is dat het geheel een zeer luxe uitstraling heeft: “Als je naar de aankleding van de gevel kijkt, dan is het geheel ontworpen met een groot oog voor een chique uitstraling, terwijl het achterliggende betonskelet niet erg ingewikkeld is. Het is een bekend bouwsysteem, maar in de gevel zitten bijvoorbeeld verticale, houten spijlen waardoor het geheel luxe overkomt. Ook de materiaalkeuze is bijzonder, zo werken we met roosters en een bijzondere soort steenstrip op de begane grond.”

Tekort aan vakmensen

Een luxe appartementencomplex bouwen maakt het werk volgens Bert niet extra moeilijk, want ook bij sociale woningbouw en renovatie komen complexe zaken kijken. Bert heeft intussen ervaring op alle fronten. Waar de bouw volgens hem tegenwoordig vooral last van heeft, is de tijdsdruk door de zoektocht naar ervaren mankracht: “De laatste tien jaar zijn door de recessie veel mensen uit de bouw verdwenen, ook is een groep ervaren mensen met pensioen gegaan. De bouw was al niet populair, want wie wil buiten werken in weer en wind? Door de recessie is dat niet beter geworden. Metselaars kunnen we haast niet meer vinden. Je moet nu twaalfhonderd euro per duizend stenen betalen, vroeger betaalde je de helft. En dus stijgt de prijs weer richting opdrachtgever. Stukadoors en spuiters? Hetzelfde verhaal. Zo worden we erg afhankelijk van onderaannemers.” Volgens Bert Voskuilen is er grote behoefte aan technisch geschoold personeel. Laag beginnen en daarna doorgroeien. Zo verliep ook zijn carrière. Bert begon op de LTS (Lagere Technische School), ging daarna naar de MTS en vervolgens naar de HTS. Hij werkte vaker voor ontwikkelende bouwers en is van werkvoorbereider doorgegroeid naar projectleider.

Werken bij Giesbers Rotterdam

In juli 2018 werd Bert Voskuilen aangesteld als projectleider bij Giesbers Rotterdam. Voorheen werkte hij ook voor grotere bedrijven, zoals Heembouw, Ballast Nedam en Slavenburg Bouw. Maar werken voor een kleinere organisatie bevalt hem eigenlijk beter: “Ik voel me hier snel thuis, er is direct contact met collega’s. In een kleine en compacte organisatie word je prettig snel opgenomen.” Bert kijkt uit naar de start bouw van de Finest of Ockenburgh en de verdere samenwerking met collega’s.

Werken naar de oplevering

Voor het project Finest of Ockenburgh verwacht Bert Voskuilen tot eind 2019 nodig te hebben voor de ruwbouw. Vóór de bouwvak van 2020 moet het project zijn opgeleverd. Bouwen met ‘luxe uitstraling’ betekent volgens hem dus niet dat het bouwen ook moeilijker wordt, wel verwacht hij meer wensen van kopers: “Ik heb ook complexe kantoorgebouwen en grote sociale woningbouw projecten gebouwd. Hier heb ik niet met één groot project te maken, maar met veel kleine projecten. De kopers van deze appartementen betalen een behoorlijke prijs, dus dan kan ik ook exclusieve wensen verwachten. Dat werkt wel eens verstorend. Maar dat komt later wel, eerst maar die eerste paal!”