20180717_101658.jpg

mboRijnland opgeleverd

Terwijl de laatste handelingen nog worden verricht en de ramen worden gezeemd, wordt het eerste schoolmeubilair al naar binnen gebracht. De planning was strak, maar het is gelukt: het gebouw aan de Storm Buysingstraat in Leiden wordt aan mboRijnland opgeleverd. Na de zomervakantie zullen hier zo’n honderdtwintig docenten en veertienhonderd leerlingen hun intrek nemen. We spreken schooldirecteur Gijs Vlieland, en uitvoerders Jan van der Veer en Sjaak van Helden van Giesbers Rotterdam, allen nauw betrokken bij de bouw.

Oud- en nieuwbouw

In de centrale hal geven de lichtstraten in het dak bij binnenkomst meteen een gevoel van hoogte en ruimte. De hoge muren zijn hier hemelsblauw geschilderd. De brede, houten trap was een wens van de schooldirecteur: ‘’De stuurgroep wilde hier niet op materiaalkosten bezuinigen, dit is toch prachtig? Deze plek, grenzend aan de aula, is het hart van het gebouw. Hier komt alles samen.” Gijs Vlieland is razend enthousiast over het gebouw. Voorheen zat hij hier ook al, toen nog als directeur van het ID College. Eigenlijk zou zijn oude schoolgebouw na de fusie met ROC Leiden niet meer gebruikt worden, want het werd te klein. Maar toen het ernaast gelegen gebouw te koop kwam te staan, veranderden de plannen. Er kwam extra ruimte beschikbaar voor parkeerplaatsen en nieuwbouw. Het gebouw van het ID College werd gerenoveerd (2000 m²), en daaraan werd 5600 m² nieuwbouw toegevoegd. Eind september 2017 werd gestart met de renovatie en nieuwbouw. Wie nu door de school loopt, onderscheidt de oud- van nieuwbouw niet meer. De vele hoge raampartijen, strakke witte muren en verbindende brede gangen maken oud en nieuw tot een geheel. Gijs Vlieland: “Het is echt één grote school geworden, een heel modern, licht en fris gebouw.”

Design and Build

Door het ‘Design and Build’ proces waren alle partijen vanaf het begin bij de bouw betrokken, de school had ook inspraak. Gijs Vlieland ziet daar de grote voordelen van: “Een MBO school vraagt om een gebouw met goeddoordachte, naast elkaar gelegen praktijk- en theorielokalen. Daar komt erg veel bij kijken. Hoeveel haarwasbakken en stopcontacten hebben we bijvoorbeeld nodig voor de kappersopleiding, en hoe hoog moeten die komen te hangen? Waar moeten de ruimtes voor het facilitair en ondersteunend personeel komen, in elk geval op logische plekken. Over al die zaken denk je van te voren goed na. Ik vond de betrokkenheid van alle partijen bij aanvang van het proces heel positief.” Vanaf het begin zijn Gijs en de praktijkdocenten aan tafel gaan zitten, in aanwezigheid van een door mboRijnland aangestelde projectmanager. Hij treedt op als overlegpartner met het bouwteam van Giesbers. “Erg handig, want onderwijzend personeel let weer op andere zaken dan een bouwbedrijf. Door goed samen te overleggen kom je tot het beste resultaat”, aldus de schooldirecteur.

Tijdsdruk

Dat meedenken vergt ook veel van de bouwers. Daar kunnen de uitvoerders van Giesbers Rotterdam, Sjaak van Helden en Jan van der Veer, over meepraten. Ze hebben al eerder scholen gebouwd. Die ervaring is meegenomen maar geen must, wel is ervaring om met een krap tijdsbestek te kunnen omgaan van groot belang. Sjaak heeft het grootste gedeelte van de nieuwbouw gedaan, Jan de renovatie. Sjaak loopt door het gebouw en controleert nog wat laatste opleverpuntjes: “Altijd is er de tijdsdruk, want op tijd opleveren is van groot belang. We waren buiten aan het metselen, terwijl binnen de stukadoor al bezig was.” In de bouwkeet vertelt Jan van der Veer over andere zaken waar een uitvoerder tegenaan kan lopen: “Theorie en prakrijk stonden soms op grote spanning met elkaar, maar het positieve is dat we het toch weer voor elkaar krijgen. Kijk de schooldirecteur blij zijn, die ziet zijn nieuwe gebouw en vooral de vooruitgang!” Sjaak kan dat beamen: “Natuurlijk zijn wij ook trots op dit resultaat, al kunnen er altijd zaken beter. En je moet je gereedschap scherp houden voor een mooi stukkie vakwerk.”

mboRijnland is ontstaan uit een fusie van ROC Leiden en ID College in september 2017, en is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs, contractonderwijs en voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Giesbers Rotterdam bouwde het project samen met Giesbers Wijchen. mboRijnland is de opdrachtgever.

Lees voor meer informatie: