• slide

Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in de bouw en op zijn 21ste werd hij uitvoerder. Uitzonderlijk jong voor iemand die leidinggeeft aan het productieproces op de bouwplaats. Tegenwoordig werkt Davey Vaarting (28) als uitvoerder voor het project De Monseigneur in Den Haag, een gebouw met 27 luxe appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Tussen de bedrijvigheid door vertelt hij over zijn passie voor het vak.

Snuffelstage en een beetje geluk

De interesse voor het beroep van uitvoerder ontstond tijdens een snuffelstage bij een klein bouwbedrijf in De Lier. Davey was toen vijftien jaar en zag wat een uitvoerder doet. Vooral het regelwerk sprak hem aan. Na de stage besloot hij om mbo-4 bouwkunde te doen en kreeg hij een baantje bij het bedrijf waar hij stage had gelopen: “Ik begon met rotklusjes en weet nog goed dat ik op een appartementencomplex telkens moest opruimen voor iemand. Op een gegeven moment zei ik dat ik niet een of ander sukkeltje ben dat een ander z’n troep gaat opruimen. Ze vonden het mooi dat ik dat zei! Toen kreeg ik timmerklusjes.” Na school ging hij werken bij een bouwbedrijf in Vlaardingen waar hij met een uitvoerder mocht meelopen en meer ervaring opdeed. Toen de uitvoerder door omstandigheden uitviel werd Davey gevraagd zijn werk over te nemen. Die kans greep hij met beide handen aan. Hij was toen 21 jaar en moest twee scholen opstarten.

Eerst is er niets en daarna staat er wat

Tegenwoordig werkt Davey Vaarting als uitvoerder bij Giesbers Rotterdam. Na de bouwvak van 2018 nam hij zijn intrek in de keet aan De Monseigneur Nolenslaan, waar de bouwput voor De Monseigneur moest worden uitgegraven. Komende zomer zal de ruwbouw klaar zijn, vandaag worden de breedplaatvloeren van de eerste verdieping gelegd. Davey kijkt toe of alles goed verloopt en belt tussendoor met de transporteur voor de laatste lading. De planning is strak, verkeersleiders zijn ingeschakeld om het transport te begeleiden. Tussen de bedrijven door vertelt hij wat hem boeit aan nieuwbouw: ”Ik vind het vooral mooi om een nieuw gebouw uit de grond te zien groeien, eerst is er niets en daarna staat er wat. En het geeft voldoening als mijn planning van dag op dag klopt, die loopt hier hartstikke strak. Ook daarom vind ik renovatie minder, ik moet er niet aan denken om met iemand een hele discussie te hebben over een stopcontactje.”

Bijzonderheden De Monseigneur

Ook al gaat het vooral om het bouwproces en iets creëren dat Davey Vaarting aanspreekt, elk bouwproject heeft zijn bijzonderheden. Zo is er bij De Monseigneur beperkte ruimte, waardoor er gewerkt wordt met een strak logistiek plan en veel afroepschema’s. Bovendien is er een verkeersplan vanwege de nabijgelegen scholen en zijn de tijden waarop transport aangevoerd mag worden beperkt. Op de vraag wat het spannendste moment wordt, is het antwoord zonder aarzeling: “De gevel, want ik werk hier met verspringend metselwerk. Er komen prefab borstweringen op de balkons en die moeten precies op de lagenmaat van het metselwerk uitkomen, dat geldt ook voor de geveldragers en de kozijnen. Als dat allemaal goed gaat dan zijn mijn uitdagingen wel weg.”

Leidinggeven op jonge leeftijd

Een uitvoerder heeft de verantwoordelijkheid over het proces op de bouwplaats; dus ook over de planning, het budget en de mensen. Davey vertelt dat zijn leeftijd soms lastig kan zijn: “Het komt wel eens voor dat ze mij in de keet vragen waar de uitvoerder is, dan zijn ze even verbaasd. In de loop van een werk komen ze er dan wel achter dat ik mijn mannetje sta. Maar je moet ook uitgaan van de kennis van de mensen om je heen, ik heb zeker in het begin veel informatie gehaald bij anderen. Dan vroeg ik: hoe zou jij dat doen? Daar moet je slim mee omgaan, van je troon afstappen en je trots opzijzetten. Nu breng ik kennis, maar ik vraag ook hoe ze vinden dat ik het doe. Ik wil mezelf blijven verbeteren.” Of hij trots op zijn werk is? “Ik rij vaak met mijn vriendin en familie langs projecten die ik gedaan heb. Vooral mijn oma wil er alles van weten!”

Meer weten over onze lopende projecten? Volg ons op social media!

www.demonseigneur.nl