Inge portret bewerkt.jpg

Het is een hardnekkig beeld waar Inge Heemskerk (26) vaak tegenaan loopt: een calculator zou vooral bezig zijn met cijfers invullen en een prijs berekenen, dus dan is het al snel een stoffig beroep. Inge weerlegt dat beeld graag en wil laten zien wat er allemaal bij komt kijken voordat er een prijs tot stand komt. Sinds juni werkt ze als calculator bij Giesbers Rotterdam, vandaag heeft ze een afspraak op de bouwplaats in Gouda.

Je moet rekening houden met alles wat opvalt

Samen met haar collega-calculator Alfred Spierenburg bezoekt ze de bouwplaats van de Boerderijkavel, het hoogste punt van het appartementengebouw is net bereikt. Het is een project dat Inge niet zelf gecalculeerd heeft, dat deed haar voorganger. Toch wil ze het bouwterrein zien en de uitvoerder spreken: “Er valt veel van te leren, maar eigenlijk ga je niet calculeren voordat je de bouwplaats hebt bekeken. Je moet bijvoorbeeld goed kijken naar de verkeerssituatie. Hoe liggen de wegen er omheen. Is er eenrichtingsverkeer? Zijn er verkeerslichten nodig? Moet er nog gesloopt worden? Je moet echt rekening houden met alles wat opvalt. Veel mensen denken dat een calculator de kosten uitrekent en een prijs invult, maar je doet veel meer en juist dat vind ik het leukst." Terwijl Inge vertelt, vraagt Alfred wat de beton korrelafmeting is. Daar komt duidelijk bouwkundige kennis bij kijken. Nadat ook de planning besproken is, gaan de bouwhelmen op en bekijken ze de bouw.

#
Overleg in de bouwkeet tussen de calculators en uitvoerders

Je ziet veel getallen maar tekst is ook belangrijk

Inge heeft de opleiding MBO Bouwkunde gedaan. Na school werkte ze twee jaar als werkvoorbereider/calculator in de afbouw, daarna ging ze fulltime als calculator aan de slag bij een bouwmanagementbureau en volgde ze in de weekends de opleiding tot kostendeskundige. “Mensen denken altijd dat je goed moet kunnen rekenen, maar op school sprong ik er in dat vak echt niet uit hoor. Je hoeft niet eens zo heel goed te kunnen rekenen, het is meer het onderzoek. Je ziet wel veel getallen, maar je moet ook heel goed naar de tekst bij de offerte kijken. Je wilt verrassingen uitsluiten." Op de vraag wat de meest belangrijke eigenschappen zijn waar een calculator over moet beschikken, hoeft Inge niet lang na te denken: “Goed kunnen uitzoeken, oog voor detail hebben, kritisch zijn, analytisch denken en met mensen kunnen omgaan. Ik denk dat je pas een echte calculator bent als je de theorie met de praktijk kunt verbinden.”

#
De uitvoerder vertelt over de gebruikte materialen

Uitbreiding afdeling calculatie

Die ruime ervaring neemt collega Alfred Spierenburg mee, hij kwam kort voor Inge bij Giesbers Rotterdam in dienst omdat de calculatieafdeling werd uitgebreid. Hij tipte Inge als tweede kandidaat, ze hadden al eerder goed samengewerkt. Inge: ”Alfred heeft meer ervaring maar ik ben digitaal sneller. We weten heel goed wat we aan elkaar hebben en doen alle projecten samen. We vullen elkaar heel goed aan.” Het beeld dat calculator een mannenberoep is, klopt volgens Inge wel: "Ik was een van de weinige meisjes die de opleiding MBO Bouwkunde volgde, en waarschijnlijk ben ik een van de weinige die calculator is geworden is.”

#
"Een calculator bezoekt altijd eerst de bouw en moet rekening houden met alles wat opvalt." 

Calculeren voor een dikke duim onder de streep

De stap van haar vorige werkgever naar Giesbers Rotterdam, betekende voor Inge Heemskerk ook een stap naar grotere projecten. “De werken die ik hier calculeer zijn groter en complexer, dat vind ik leuk. Ook hebben we samen met Trebbe en Giesbers Wijchen werken uitgerekend. Deze samenwerking en meer nieuwe collega’s leren kennen vind ik hartstikke leuk.” Hoe ziet Inge haar toekomst bij Giesbers Rotterdam? “Voorlopig blijf ik graag hier, hier kan ik verder groeien. Ik zit op mijn plek en kijk er naar uit om nog veel uitdagende projecten te kunnen calculeren. En natuurlijk het liefst met een dikke duim onder de streep.”