1906875.jpg

Het project Louwman Rotterdam-Zuid heeft de hoogste norm voor duurzaam bouwen behaald: BREEAM-Outstanding. Het onderkomen met showrooms en een centrale werkplaats is hiermee het duurzaamste dealerpand van Europa en tevens een van de grootste vestigingen van Louwman Dealer Group. Het gebouw met een oppervlakte van bijna tienduizend vierkante meter ligt langs de A15, ter hoogte van Ridderkerk. Giesbers Rotterdam was als coördinerende bouwer betrokken in het bouwteam van Louwman.

Hoge scores op gebied van duurzaamheid

BREAAM is hét instrument om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestatie. Daarbij worden negen duurzaamheidsonderwerpen beoordeeld: gezondheid, management, energie, transport, water, materialen, afval, vervuiling, landgebruik en ecologie. Werkvoorbereider Steyn Foorthuis (34), vanaf het begin betrokken bij de bouw van Louwman Rotterdam-Zuid en voor het eerst dat hij volgens BREEAM-eisen moest handelen, spreekt van een groot leerproces: “Het was echt keihard werken en vanwege de strenge eisen op milieugebied moest ik vaak uit mijn comfort zone treden, maar daar leer je van. Dit is ook wel de voorste golf van innovatie, niemand bouwt duurzamer dan zoals bij dit project.”

 

#

 

Strenge richtlijnen en werkprotocollen

Om de certificering te krijgen moeten tijdens de bouw strenge werkprotocollen worden gevolgd, bijvoorbeeld op gebied van ecologie. Dagelijks moeten de aanwezige fauna en flora worden geïnventariseerd en in logboeken worden bijgehouden. Ander onderdeel van het minimaliseren van de milieu impact is het adequaat afvoeren van bouwafval. Bij dit project waren er zes gescheiden afvalstromen en het materiaalgebruik was voor minimaal 80% recyclebaar. Toegepaste materialen moeten volgens het hoogst mogelijke BREEAM tier-level (herkomstclasseringsniveau) worden ingekocht en verwerkt. Het water- en energieverbruik en het aantal reisbewegingen moet dagelijks worden bijgehouden. Foorthuis: “Ja, het was wel eens gekmakend. Je moet heel veel afstemmen, continu antwoorden, communiceren en laten zien wat je doet. Ik was meer bezig met het naleven van strenge richtlijnen dan met het gebruikelijke werk van een werkvoorbereider. Maar achteraf kijk ik er met een voldaan gevoel op terug op. Er staat een gebouw om trots op te zijn en on the cutting edge van duurzaamheid.”

 

#

 

Architectuur, constructie en gebruik van licht

Het dealerpand op bedrijventerrein Cornelisland is zichtbaar vanaf de A15. De architectuur is opvallend en ingetogen tegelijk en heeft een hoge ratio gebouwvolume/bruikbaar oppervlak. Het gebouw bestaat uit twee gedifferentieerde delen: een witte kantoortoren van achttien meter hoog en aangrenzend een langgerekt grijs gebouw van tien meter hoog voor showrooms en werkplaatsen. Op de begane grondvloer is de gevel bij de showroomzijde opgebouwd uit een aluminium pui die uitzicht en lichtinval creëert. De kopgevel aan de kantoorzijde bestaat uit een vliesgevel die de indruk geeft van een zonnepaneel. De flagshipstore van Louwman heeft voor de merken Toyota, Suzuki en Lexus drie showrooms op de begane grond; waaronder een werkplaats uitgerust met het modernste materieel en dertig werkplekken met hefbruggen en personeelsvoorzieningen, waaronder kleedruimten met douches. Het gebouw is geplaatst op 415 palen, voorzien van TT-liggers met een lengte van 20 meter en een gewicht van 26.000 kilo per plaat, en is opgebouwd door een gestorte fundering, poeren en begane grondvloeren met daarop een staalskelet en kanaalplaat verdiepingsvloeren. Dit alles op een kavel van elfduizend vierkante meter.

 

#