• slide

#debouwmaakthet, maar met wie?

Mag ik van jou uit de categorie uitvoering de “projectleider”, dan mag jij van mij uit de categorie projectontwikkeling de “kopersbegeleider”. Wie wil de “tendermanager” en de “calculator”?

VolkerWessels gaat deze week naar de beurs, waarde een kleine 2 miljard euro. Uiteraard gescreend en beoordeeld door de beste banken van deze wereld, vergeleken met de grootste bouwers uit Europa inclusief alle bijbehorende rapporten, waarderingen en risicoanalyses.
Conclusie (bron fd 8mei) 1 risico is niet beheersbaar, dat van voldoende goede mensen. Dit is niet alleen het probleem bij VolkerWessels maar een van de gehele branche.

En ik denk dat ze gelijk hebben.
Het lijkt vandaag de dag of iedereen aan elkaars mensen zit te trekken, uitvoerders worden weg gekocht voor €700,- netto meer en de gemiddelde mailbox van een projectleider bevat meer mails over nog uitdagender projecten via LinkedIn en recruiters dan van dat uitdagende project waar ze mee bezig zijn.

En vandaag bereikte mij het hoogtepunt in deze bijzondere wereld. Ik werd gebeld door een niet nader te noemen bureau, of ze even een referentie mochten navragen over een uitvoerder waar we mee gewerkt hebben in het verleden. Maar natuurlijk en zoals altijd gaf ik een eerlijk en positief antwoord. Vervolgens vroeg de man naar een van mijn beste projectleiders? Enigszins verbaasd herhaalde ik zijn vraag om te kijken of ik hem goed begrepen had, en dat had ik. Hij vroeg gewoon nog even of hij echt zo goed was als hij al dacht.

Hmmmm, split second, zeg dat het een pannenkoek is en hij niets kan. Dan willen ze hem vast niet hebben. Niet dus, ik heb hem uitgelegd dat hij een van mijn beste mensen is en als hij hem bij mij weghaalt, ik alle 4 de velgen onder z’n auto haal.

Laten we stoppen om aan elkaars mensen te trekken en laten we beginnen mensen te enthousiasmeren voor de bouw. Bouwen is namelijk het mooiste wat er is! De oproep van de Cobouw boys om een Freek Vonk te zoeken voor de bouw is fantastisch. Onder de vele recruiters moet hij of zij rondlopen.

Wij doen in ieder geval mee op 20 mei aan de dag van de bouw om te laten zien, hoe gaaf de bouw is. En dat doen we dan ook nog met een school in aanbouw ons project MFA Verhulstplein.

En mocht je op zaterdag 20 mei een recruiter aan zien komen op jouw project op z’n fiets, dan weet je dat ik een goede projectleider kwijt ben.