• slide

Milieustraat Baanhoekweg

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Op de Milieustraat te Dordrecht kunnen bewoners hun grofvuil gescheiden aanbieden. ‘Afval’ dat voor 80% geschikt is voor hergebruik. Daartoe zijn 48 containers van elk 40 kuub beschikbaar. Verder is er op het 20.000 m2-grote terrein een plaats voor opslag en zijn er overzicht biedende kantoorruimten. Parkeergarages voor auto’s van medewerkers en voor vrachtwagens van het kringloopbedrijf vormen een comfortabele werkomgeving.

Giesbers Rotterdam heeft bij de bouw maximaal ingezet op duurzaamheid. Van opslag van strooizout tot het scheiden van sloophout en huisafval. Daarbij werden uiteraard geen concessies gedaan aan wettelijke bepalingen. Een vloeistofdicht vloeroppervlak van 2400 m2 legt daarvoor letterlijk de basis. De hallen en gebouwen zijn uitgevoerd in houtskeletbouw. Bestaande houten spanten zijn in de nieuwbouw geïntegreerd. Puingranulaat van beton en gevelmetselwerk zijn hergebruikt voor de fundatie van de nieuwbouw. In de nieuwbouw is de capaciteit verdubbeld.

Ook bij de Milieustraat te Dordrecht bleek men er snel van overtuigd dat duurzaam bouwen niet per se duurder is, maar dat de investeringen over een langere periode kunnen worden terugverdiend. Meer dan 25% van de milieuvriendelijke maatregelen is bereikt door ‘slimme’ installaties. Daarbij kan gedacht worden aan warmte/koude-opslag. Verder kon er veel verbeterd worden aan de bedrijfsprocessen: plaatsing van de containers, vermindering van wachttijden en reductie van uitstoot. Maar ook de combinatie van diensten en werkplekken waardoor looptijden verminderd worden.

Ir Ronald van Bochove, industrieel ontwerper:

Duurzaam bouwen vergt vaak langer onderzoek naar alternatieven. Hoe ligt het akoestisch, hoe zit het met geur, aanwezigheid van fijn stof door aan- en afrijdend verkeer? Inschakeling van een milieudeskundige kan enorm veel tijd besparen.”